Työnhaku voi olla turhauttavaa puurtamista. Asiaa pahentaa se, ettei työnhakijalla ole lakisääteisiä kahvitaukoja tai vuosilomaa. Jos päätoiminen työsi on tällä hetkellä työnhaku, tiedät hyvin mistä puhun, mutta tästä työnhaun jatkuvasta painosta hartioilla kärsivät myös päivätyön ohessa uusia haasteita etsivät.

Työnhaku tuntuu olevan aina läsnä ja se pyörii mielessä niin nukkumaan mennessä, viikonloppuna kuin lounallaakin.

Työnhakijasta voi tuntua että kaikki aika jota hän ei käytä aktiiviseen työnhakuun on pois omista mahdollisuuksista työllistyä. Kuitenkin parhaat oivallukset, myös työnhaun suhteen, tulevat usein silloin kun ajatuksilla on aikaa harhailla: bussissa, pyykkejä ripustaessa, suihkussa, musiikkia kuunnellessa tai vaikkapa taidenäyttelyssä.

Huomasin itse taiteesta nauttimisen vaikutuksen luovuuteen hyvin konkreettisesti viime vuoden lopulla kun olin katsomassa Yayoi Kusaman näyttelyä HAM Tennispalatsissa. Pallojen, värien ja omakuvien sekamelskassa ajatukseni lentelivät sinne tänne ja keksin monta ideaa liittyen Kumoukseen, joka oli silloin vasta syntymässä oleva yritys. Saavutin tuolla taidenäyttelykäynnillä enemmän edistystä Kumouksen kehittämisessä kuin olin saavuttanut tuijottamalla tietokoneruutua ja muka hoitamalla yrityksen perustamiseen asioita sitä edeltävinä iltoina.

Taiteen vaikutusta tuottavuuteen työpaikoilla on tutkittu kannustavin tuloksin, ja yhä useammilla työpaikoilla ymmärretään että tehokkuutta on myös aivojen tyhjäkäyntiaika, jolloin uusilla ideoilla on mahdollisuus tulla pintaan. Miksi siis väheksymme uusien vaikutteiden saamista ja aivojen lepuuttamista silloin kun kyse on työnhausta?

On sääli että useimmat meistä tuntevat tekevänsä hyvää työtä työnhaussa vain silloin kun onnistumme lukemaan paljon työpaikkailmoituksia ja kirjoittamaan paljon hakemuksia, vaikka parhaat ideat oman tulevaisuuden suhteen syntyvät aivan muualla kuin CV-tiedostoa hinkatessa.

Työnhakija, muista siis ottaa itsellesi aikaa ja anna ajatustesi vaeltaa, mieluiten uusien virikkeiden äärellä. Keksit seuraavan idean mahtavasta tarvetyöpaikasta luultavimmin katsellessasi tähtiä, käydessäsi keikalla tai jutellessasi pitkästä aikaa vanhalle ystävälle kahvikupposen ääressä. Sen jälkeen pystyt taas keskittymään huikean hyvän kohdennetun hakemuksen laatimiseen.