Tein pienen kokeen: hain Mol.fi -palvelussa työpaikkailmoituksia sanalla “näköalapaikka”. Haun perusteella suomalaisessa työelämässä on tarjolla enemmän näköaloja kuin Eiffelin tornissa ja ne avautuvat kaikenlaisten alojen suuntaan:

Tarjoamme näköalapaikkaa kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen tehtävissä, jossa sinulla on erinomainen mahdollisuus kehittää myös omaa ammattiosaamistasi.

Tarjolla on loistava näköalapaikka ja erinomaiset kehittymismahdollisuudet rakennusalalla.

Tarjoamme sinulle näköalapaikan voimakkaasti kasvavassa ohjelmistotalossa.

Organisaatiomme on näköalapaikka kliinisten rokotetutkimusten maailmaan.

Toimit osana ammattilaistiimiä, jossa sinulle avautuu näköalapaikka sähköisen taloushallinnon maailmaan taloushallinnon palveluyrityksessä.

[Kyseinen tehtävä] on haastavaa työtä, joka antaa valmiuksia mitä moninaisimpiin tehtäviin. Siihen myös valmentavat runsas työ- ja elämänkokemus. Se on myös oiva näköalapaikka hoitamiseen ja elämään yleensä.

Pohdin usein miksi työpaikkailmoituksissa puhutaan edelleen näköalasta vaikka se on kielikuvana kulunut ja työnhakijaa huonosti motivoiva. Näköalapaikasta puhuminen antaa valjun lupauksen tulevaisuudesta ja kertoo samalla, että valittu henkilö tuskin pääsee vielä tässä tehtävässä tekemään mitään kovin päräyttävää vaan saa tyytyä tarkkailemaan alan huipputoimijoita etäältä.

Näköalapaikasta puhutaan luultavasti siksi, että halutaan luoda vaikutelma alan keskiössä olevasta työpaikasta, josta on mahdollista edetä mielenkiintoisiin tehtäviin. Runsaasti työpaikkailmoituksia lukeville hakijoille näköalapaikka kuulostaa kuitenkin juuri siltä mitä se onkin: klisee joka ei kerro juuri mitään tehtävän sisällöstä.

Työnhakijaa kiinnostaa kuulla mitä kyseisessä tehtävässä pääsee tekemään ja toteuttamaan. Puolivillainen lupaus hyvistä näköaloista kertoo lähinnä että tehtävästä ei ole mahdollista keksiä mitään kiinnostavampaa sanottavaa. Samalla se aliarvioi hakijoiden kunnianhimoa ja sisälukutaitoa.

Innostuneimmat hakijat tavoittaa kertomalla avoimesti ja mahdollisimman tarkasti mitä tehtävä sisältää ja millaisia kehitysmahdollisuuksia siinä on. Hakijaviestintä on tärkeä osa koko yrityksen viestintää - tehdäänhän teillä muutakin kuin katsellaan näköaloja?

Jos olet juuri hakemassa töitä, lataa täältä ilmaiseksi takuuvarma Kumouksen viiden lauseen metodi työkokemuksen muotoiluun CV:ssä!