30/08/2021

Tein kesälomalla rajun ratkaisun, joka tuntuu nyt luissa ja ytimissä

Blogikirjoitus on julkaistu alunperin Kauppalehden Viivan alla -blogissa.

Syksy on perinteisesti uusien aloitusten ja raikkaiden tuulien aikaa. Se voi tarkoittaa uutta harrastusta, elämäntaparemonttia tai pitkään mielessä kypsynyttä muutosta työrintamalla. Kesälomalla saa toivottua aikaa ja etäisyyttä arkeen, näkee asioita toisella tavalla tai vähintäänkin nukkuu paremmin kuin kiireisessä arjessa. Oma ajattelu on kirkkaampaa ja päätöksenteko onnistuu paremmin kun dedikset eivät hengitä niskaan.

Oivalsin tänä kesänä, että oikeastaan minullekin kesäloma tarkoittaa yleensä kaikkia näitä asioita. Joskus se on uusi harrastus tai toisinaan jokin suurempi muutos elämässä. Muutos tarvitsee aina aikaa ja tilaa - kombo, jota ainakin minun on ollut vaikea ylläpitää arjessa. Ja kävi niin, että sama pohdiskelu tapahtui myös tämän kesäloman aikana.

Olen nimittäin kuluneen vuoden aikana yrittänyt aktiivisesti ratkaista erästä hyvin isoa työhöni liittyvää, oikeastaan aika perustavanlaatuista ongelmaa. Nyt kesäloman suoman etäisyyden jälkeen näen kaksi syytä, miksi en onnistunut ongelmanratkaisussa aikaisemmin parhaista ponnisteluistani huolimatta.

Ensimmäinen on se, että yksinkertaisesti ajoitus ei ollut oikea. Hieman hähmäiseltä tuntuva toteamus, mutta lopulta jokaiselle asialle löytyy oma aikansa ja paikkansa. Tämä ei välttämättä lohduta ketään myrskynsilmässä juuri nyt olevaa, mutta uskon, että lopulta, ajan kanssa umpikuja avautuu ja ongelmavyyhti lähtee väistämättä ratkeamaan johonkin suuntaan. Joskus nimittäin kaikkein radikaaleinta voi olla päätös olla tekemättä mitään. Silloin ei auta muu kuin odottaa.

Toinen syy saattaa kuulostaa jonkun korvaan vielä edellistäkin hähmäisemmältä. Ymmärsin, että yritin ratkaista ongelmaa vahvan loogisesti ja rationaalisesti. Yritin yksinkertaisesti löytää järkevimmän ratkaisun haasteeseen, koska ajattelin, että niin asia kuuluu hoitaa. Ja nyt ymmärrän, kuinka väärässä olin. Kaikkia asioita ei voi lähestyä ensisijaisesti sen kautta mikä on järkevintä, nimittäin joskus oikea ratkaisu on se mikä yksinkertaisesti tuntuu itselle oikealta.

Tämän tunteen kuuntelu ja ymmärtäminen vaatii herkkyyttä ja sitä aikaisemminkin mainitsemaani aikaa ja tilaa. Jos teet bisnestä useamman ihmisen kanssa etkä voi viipottaa sinne minne fiilis vie, joudut myös sanoittamaan tunteesi ja kertomaan siitä muille. Tätä kaikkea voi onneksi opetella, vaikka se ei heti tuntuisi luontevalta.

Ratkaisu, jonka kesälomalla tein, on tuntunut luissa ja ytimissä. Paino rintakehästä on lähtenyt sulamaan ja askel tuntuu kevyemmältä. Kaikki merkkejä minulle siitä, että tämä kyseinen asia on lähtenyt ratkeamaan oikeaan suuntaan. Vihdoinkin. Tilalle on tullut innostusta ja odotusta siitä, miltä lopputulos tulee näyttämään. En malta odottaa.

Mitä muutoksia sinun syksyysi kuuluu?

15/02/2021

Nämä kolme oivallusta auttavat elämän tärkeimmässä ihmissuhteesssa

Blogikirjoitus on julkaistu alunperin Kauppalehden Viivan alla -blogissa.

Ystävänpäivän jälkimainingit tarjoavat otollisen hetken pysähtyä tarkastelemaan elämäsi tärkeintä ihmissuhdetta. Se kannattelee sinua elämän ylä- ja alamaissa, kulkee jokaisen mutkan ja matkan kanssasi. Sitä joka katsoo sinua silmästä silmään aamulla peilistä. Jos nyt mietit, että oikeastaan tärkein ihmissuhde juuri sinulle on vaikkapa oman lapsen tai puolison kanssa, niin annan perusteeksi ilmailun keskeisen turvallisuusohjeen. Aseta happinaamari ensin itsellesi, vasta sitten rakkaallesi. Koska jos et pidä huolta itsestäsi, sinun on vaikea pitää huolta muista. Tuttu hokema varmaankin, mutta niin totta.

Siispä kysyn sinulta: Milloin viimeksi vietit aikaa itsesi kanssa, kuuntelit omia tarpeitasi, puhuit itsellesi kauniisti?

Viime vuosi oli minulle self help -kirjallisuuden kulta-aikaa. Asian myöntäminen vähän nolottaa, mutta varmaankin juuri siksi sen ääneen sanominen tekee hyvää. Oman haavoittuvaisuuden näyttäminen tuntuu edelleen vaikealta, vaikka kyse onkin vain self help -kirjallisuudesta. Itseään on aika ajoin hyvä myös muistuttaa siitä, että elämme edelleen poikkeuksellisia aikoja ja jos nyt on vähän hajalla tai väsynyt, niin ei ole mikään ihme. Nyt on hyvä aika taputtaa itseään (lempeästi) olalle ja todeta, että on pärjännyt tähän asti hienosti. Hyvä sinä, hyvä me!

Ja koska nämä epämääräiset olosuhteet edelleen jatkuvat, niin jaan sinulle oman TOP 3:seni oivalluksista, jotka ovat auttaneet minua. Varsinaisen noudattamisen onnistumisprosentti vaihtelee, mutta sekin kuuluu diiliin. Huomenna on taas uusi päivä yrittää uudelleen. Uusi mottoni onkin: “Kaadu seitsemän, nouse kahdeksan kertaa”.

1. Omien tarpeiden kuuntelu

Meillä jokaisella on yksilölliset tarpeet, jotka vaihtelevat kuormituksesta, päivästä ja elämäntilanteesta riippuen. Hetkessä eläminen ja läsnä oleminen auttaisivat kivasti tunnistamaan näitä tarpeita, mutta tiedämme miten vaikeaa se on, kun mieli vaeltaa joko menneessä tai tulevassa ja deadline painaa päälle. Kiire ja stressi sotkevat tätä kuviota aika lailla, koska kehon tuntemusten kuulostelu vaatii herkkyyttä ja tilaa. Sen lisäksi että yksinkertaisesti voit kokonaisvaltaisesti paljon paremmin kun tiedät missä rajat kulkevat, olet luonnollisesti myös paljon parempi työntekijä, ystävä ja läheinen, kun ymmärrät mitä sinulle kuuluu ja mitä tarvitset kyseisellä hetkellä. Ja tätä työtä ei voi kukaan muu puolestasi tehdä. Maailman yksinkertaisin ja tehokkain vinkki tähän on tietoinen hengittäminen. Keskity erityisesti pitkään ja hitaaseen uloshengitykseen, joka aktivoi palautumista ja uudistumista. Ja kas, olet enemmän läsnä nykyhetkessä, kehossasi ja sen hetken tuntemuksissa.

2. Itsemyötätunto

Mieti, jos puhuisit ystävillesi ja kollegoillesi samalla tavalla kuin itsellesi. Mitä luulet - kuinka pidetty ihminen olisit? Tämä ajatus pysäyttää ja naurattaa samaan aikaan. Oma sisäinen ääni voi nimittäin olla yllättävänkin julma ja ankara. Olisi pitänyt enemmän, tehdä paremmin, kääntää vielä se yksi kivi, kurkottaa mielellään taivaisiin, tarttua jokaiseen mitättömään yksityiskohtaan. Biologia ei ole tässä myöskään puolellamme. Aivomme on ohjelmoitu keskittymään ympärillä oleviin uhkiin ja negatiivisiin asioihin, koska metsästäjä-keräilijöille se oli ainoa tapa selviytymiseen ja eloonjäämiseen. Tänä päivänä meihin kohdistuvat uhkat ovat toisenlaisia, mutta mekanismi on kuitenkin pysynyt samana. Siksi tämä asia vaatii tietoista ja aktiivista työstöä positiivisempaan suuntaan. Ryhdy kiinnittämään huomiota siihen, miten puhut itsellesi. Mitäpä jos välillä kehuisit tai kannustaisit itseäsi? Alleviivaa ja juhli omia onnistumisia ja saamaasi hyvää palautetta. Voit vaikka kirjata parhaimpia onnistumisia ja positiivista palautetta itsellesi ylös pahan päivän varalle ja tee tietoinen valinta, että palaat niiden äärelle hetkellä, jolloin sisäinen kriitikko ei meinaa hiljentyä. (Kiitos ajatushautomo Hattu kehu-excelin ideasta)

3. Herkkyys ja haavoittuvaisuus

Väitän, että työelämässä olisi ainakin miljoona kertaa kivempaa, jos voisimme näyttää merkkejä tästä haavoittuvasta, inhimillisestä puolestamme myös työkontekstissa. Tämä on toki moniulotteinen kysymys: ei ole tarkoituksenmukaista, että työpaikkaa käytetään omien tunteiden terapia-altaana, enkä tätä tarkoitakaan. Paletissa pitäisi kuitenkin olla enemmän harmaan sävyjä siihen, miten olla kokonainen ihminen sekä työntekijä JA samalla tehdä työnsä hyvin. Koska sillä, mitä tapahtuu vapaa-ajalla ja ihmisen tunne-elämässä, on tietenkin roolinsa siinä, miten meillä menee siellä töissä ja minkälaisia tunteita välitämme eteenpäin koko työyhteisössä. Sen sijaan, että yrittäisimme kaikin voimin ylläpitää aina pärjäävän kulissia, voisi tehdä aika hyvää tuoda esille omaa haavoittuvaisuuttaan. Tämä vaatii itseltä rohkeutta ja toisaalta myös muilta kykyä vastaanottaa ja kuunnella.

Sen lisäksi, että kysyt itseltäsi mitä sinulle kuuluu, niin muista esittää samaa kysymystä myös läheisillesi. Pidetään huolta itsestämme ja samalla myös toisistamme.

25/05/2020

Koronakevät toi epävarmuuden, mutta moniosaajat pärjäävät aina

Blogikirjoitus on julkaistu alunperin Kauppalehden Viivan alla -blogissa.

Viimeisten kuukausien aikana epävarmuuden sietämisestä on tullut alituinen seuralaisemme. Tätä kliseetä on toki toisteltu aina: ainoa varma asia elämässä on muutos. Kuitenkin nyt käsillä oleva epävarmuus ja muutos ovat omaa luokkaansa. Yrittäjillehän tässä ei ole tavallaan mitään uutta, olemmehan epävarmuuden sietämisen ja riskienhallinnan mestareita. Jollain oudolla tavalla ‘koronakevät’ on demokratisoinut muutoksen ja epävarmuuden koskemaan enemmän tai vähemmän kaikkia. Se, miten kunkin elämä tai toimeentulo on tämän myötä muuttunut, vaihtelee kuitenkin suuresti.

Olen joutunut katsomaan itseäni peiliin omien toimintatapojeni suhteen. Töiden ja koko elämän keskityttyä täysin yhteen paikkaan - kotiin - huomasin, miten helppo onkaan kadottaa itsensä to-do -listojen virtaan ja samalla seurata vierestä, miten päivät vaihtuvat viikoiksi ja viikot kuukausiksi. Tiedostan, että minulla on asiat hyvin koska töitä on riittänyt ja olen myös voinut keskittyä työntekoon ilman sen suurempia häiriöitä kotona. Mutta, usko rutiinien voimaan ja rajojen vetämisen tärkeyteen on tullut todistettua rautalangasta vääntämällä. Se, että kaikesta tulee yhtä ja samaa puuroa, ei ole sellaista elämää, jota haluan edes poikkeustilanteessa elää.

Rajojen vetämiseen sisältyy myös toinenkin tärkeä näkökulma: kun elämän eri osa-alueet ovat jokseenkin tasapainossa, kiperistä takaiskuista ja käänteistä selviää paremmin. Uskallan väittää, että olet yksinkertaisesti parempi työssäsi, jos sinulla on muutakin elämää. Hajauttaminen omassa elämässä kannattaa, vaikka juuri kyseisellä hetkellä tuntuisikin, että olisi parempi tehdä vielä pari tuntia töitä tai buukata vielä se yksi palaveri päivään. Jälkikäteen voi olla toki helppo viisastella siitä, mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Pointtina ei ole velloa menneissä virheissä, vaan pikemminkin kiinnostuneesti tarkkailla ja havainnoida tulevia kehityskohteita. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, ja se päivä voi hyvinkin olla juuri tänään. Nyt elämän hajauttaminen vaatii ehkä enemmän luovuutta tekemisen suhteen, mutta se kannattaa. Tulevaisuuden vastoinkäymisistä selviää paremmin, kun kaikki ei ole yhden kortin varassa.

Entäs sitten työnhaun ja koronakevään yhdistäminen? Tätä kysymystä ovat monet asiakkaani pohtineet viimeisten kuukausien ja viikkojen aikana. Monilla on saattanut lähteä työpaikka alta tai kesäksi luvattu työsuhde onkin peruttu. Työhakuvalmennustemme pohjalta voin todeta varmaksi sen, että ne työnhakijat, joilla on monipuolinen osaamiskokonaisuus ja kyky heittäytyä erilaisiin tehtäviin, tulevat onnistumaan työnhaussa. Heidän osaamisensa on luonteeltaan enemmän hajautettua, ja he näkevät oman osaamisensa myös monipuolisesti kaikessa kauneudessaan. Asenteella ja motivaatiolla on tässä paketissa tärkeä rooli, eivätkä heidän toimintatapansa ole kaavoihin kangistuneita.

Yhtäläisyyksiä voi hyvin nähdä työnhaussa onnistujien ja yrittäjien kesken. Yrittäminen on väistämättä monen erilaisen asian pyörittämistä ja osaamista. Näistä asioista voisi mainita ainakin budjetointiin ja talouteen liittyvät seikat, projektinhallinnan, myynnin ja markkinoinnin, yhteistyö- ja neuvottelutaitoja, sisältöön liittyvän asiantuntemuksen ja substanssiosaamisen, kirsikkana kakun päällä ehkä vielä hieman henkilöstönhallintaa ja hallinnollisia taitoja noin yleensä. Huh! Jos tämän kaiken tiivistäisi ja sanallistaisi työnhakijan ykkösdokumentin CV:n muotoon, niin paketista tulisi kyllä aikamoinen kokonaisuus.

Moniosaajuus yhdistyy mielessäni vahvasti pärjäämiseen ja onnistumiseen. Moniosaajuus tarkoittaa laaja-alaista osaamista, mutta yhtälailla tietynlaista asennetta, joustavuutta ja mukautumiskykyä. Eli yrittäjä, olet väistämättä moniosaaja. Moniosaajat pärjäävät aina, muutoksista ja epävarmuudesta huolimatta. Omalla kohdallani järkevien työskentelytapojen metsästys jatkuu edelleen, mutta tulen koko ajan paremmaksi ja löydän minulle sopivampia uusia rutiineja.

10/02/2020

Mikä on menestyksen määritelmä? Mieti, mitä sinä haluat

Blogikirjoitus on julkaistu alunperin Kauppalehden Viivan alla -blogissa.

“Milloin palkkaat lisää henkilöstöä?”, on asia jota minulta usein kysytään. Lyhyesti kuitattuna vastaus on, että yrityksen tämän hetkiseen strategiaan ei kuulu henkilöstön palkkaaminen. Pidempi versio vastauksesta sisältää otoksen yrityksen strategiaa ja tarinaa. Tästä aiheesta keskustelen mielelläni, mutta samalla hämmästelen sitä, miten määritämme menestyksen usein liian suoraviivaisesti rinnastamalla sen pelkästään jatkuvaan liiketoiminnan ja henkilöstömäärän kasvuun.

Myönnettäköön, että olen kipuillut tämän kysymyksen kanssa. Olen kokenut selittämätöntä ulkoista painetta siitä, että minun pitäisi haluta palkata lisää porukkaa ja kasvattaa yrityksestämme iso organisaatio. Olen kuitenkin päätynyt siihen, että minulla on suurempi tarve olla rehellinen itselleni: tämä ei ole se miten minä määrittelen yrityksen menestyksen eikä mitä tässä hetkessä henkilönä haluan.

Tekemiseni keskiössä on itsetuntemus ja käsitys siitä, mitä haluan työelämältä juuri nyt. Matkan varrella tavoitteet ja unelmat muokkautuvat tai muuttuvat. En aseta rimaa mahdottomuuksiin, joten en pohdi sitä mitä haluan koko loppuelämältäni, vaan sitä mitä seuraavaksi tavoittelen ja haluan. On ihan ok haluta nyt yhtä asiaa ja tulevaisuudessa ehkäpä jotain aivan muuta.

Mitä menestys sitten tarkoittaa minulle ja yritykselle tällä hetkellä? Koen, että liiketoiminta on onnistunutta, jos voin työlläni tehdä positiivisen yhteiskunnallisen vaikutuksen sekä edistää tärkeinä pitämiäni arvoja, kuten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta. Yhdenvertaisuus ja osallisuus arvoina näkyy esimerkiksi siinä, kun autan eritaustaisia työnhakijoita onnistumaan työnhaussa tai työskentelen projekteissa, joissa pohdimme miten työmarkkinoiden syrjiviä rakenteita poistetaan.

En ole varsinaisesti diginomadi, mutta iloitsen yrittäjyyteen liittyvästä vapaudesta ja siitä, että voin halutessani vaihtaa maisemaa. Voit ehkä kuvitella onnentunteen, kun viime syksynä vaihdoin pääkaupungin Slush-tunnelmat kuudeksi viikoksi Espanjan aurinkoon. Nautin asemani tuomasta riippumattomuudesta, vaikka toisinaan ikävöin ison organisaation me-henkeä ja yhdessä tekemistä. Onneksi tätä aspektia voi paikata tekemällä töitä jaetuissa toimistotiloissa ja hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa.

Pähkinänkuoressa menestys tarkoittaa minulle sitä, että voin rakentaa itselleni merkityksellistä ja onnellista (työ)elämää. Tällä hetkellä se näyttää tältä. Voi olla, että parin vuoden päästä esittelen isoa organisaatiokaavioita ja olen rekrytoimassa isoa tiimiä. Tai sitten en. Aika näyttää.

26/06/2019

Työnhaku kesällä: kolme tapaa, jotka toimivat vaikka laiturin nokassa

Kesä on työnhakijalle katkeransuloista aikaa. Työpaikoilla lomaillaan ja työnhakuprosessit eivät etene, mikä näkyy erityisesti työttömän työnhakijan arjessa. Mielessä pyörii ajatus siitä, että kesästä pitäisi “nauttia nyt kun voi”, mutta se on vaikeaa, sillä työnhaku ei ole lomailua. Kesä on erityistä aikaa myös niille, jotka ovat työsuhteessa, mutta haaveilevat työpaikan vaihtamisesta. Lomalla on aikaa ymmärtää, mistä nykyisessä työssään pitää ja ei pidä, ja usein pahimmat urakriisit koetaankin lomalta palattaessa.

Kesällä sekä työttömällä työnhakijalla että uraa uusiksi pohtivalla olisi suuri halu edistää omaa työnhakua, mutta miten ihmeessä se tehdään, kun muu Suomi lomailee?

Vastauksia alkaa löytyä, kun tarkistaa ensin oman määritelmänsä työnhaulle. Perinteinen työnhaku, jossa työpaikkailmoituksia selataan ja niihin vastataan, on vain jäävuoren huippu kaikista niistä keinoista, joilla omaa työnhakuaan voi edistää. Kesällä ilmoitustyöpaikkoja ei ole tarjolla yhtä paljon kuin muulloin, mutta se ei ole ongelma, koska työnhaku on paljon muutakin.

Millainen työnhaku sopii parhaiten kesäkuukausille? No tietenkin sellainen, jota voi tehdä vaikkapa puistossa seuranaan piknikhuopa ja muistikirja!

Tässä kolme tapaa edistää työnhakua kesällä.

1. Kirkasta oma osaaminen

Richard N. Bolles toteaa joka vuosi päivitettävässä klassikkokirjassaan “What color is your parachute? The Best-Selling Job-Hunting Book in the World”, että työnhaku kannattaa aina aloittaa itsetutkiskelusta. Bollesin mukaan työnhaku, joka lähtee liikkeelle oman osaamisen ja kiinnostuksen kohteiden pohdinnasta, johtaa työllistymiseen 84 prosentissa tapauksista. Sen sijaan työnhaku, joka alkaa avoimien työpaikkojen selaamisesta, johtaa onnistumiseen vain 4-28% tapauksista. Bolles kirjoittaa amerikkalaisesta näkökulmasta, mutta oman osaamisen kirkastaminen on avain onnistuneeseen työnhakuun myös Suomessa.

Jos olet moniosaaja tai generalisti, oman osaamisen määrittely on usein koko työnhaun pahin pähkinä purtavaksi. Moniosaajilla uran punaisia lankoja voi olla useita, ja niiden tiivistäminen työnantajaa kiinnostavaksi kokonaisuudeksi on haastavaa. Monipuolinen osaaminen ei ole häpeä, vaan rikkaus. (Lopetaanko jo sillisalaatista puhuminen?) On kuitenkin hyvä muistaa, että et voi esitellä työnantajalle kaikkea osaamistasi ja odottaa, että hän osaa poimia hakemasi tehtävän kannalta relevantin osaamisen.

Sinun tehtäväsi työnhaussa on tietää, mitkä osat osaamisestasi ovat olennaisia juuri tämän hakemuksen kannalta, ja malttaa jättää vähemmän relevantit mainitsematta. Tämä ei johdu siitä, että työnantajat olisivat niin rajoittuneita, ettei heitä kiinnosta monipuolinen osaaminen. Se johtuu siitä, että he ovat kiireisiä. CV:si lukeva rekrytoija tai työnantaja käyttää sen parissa keskimäärin kahdeksan sekuntia, ja on sinun tehtäväsi varmistaa, että hän ehtii siinä ajassa bongata olennaisen. Siksi oman osaamisen ymmärtäminen on avain siihen, että teet parempia hakemuksia ja pääset niiden kautta haastatteluun.

Täsmävinkki kesään: ota muistivihko mukaan ulos ja listaa kaikki osaamisalueesi. Älä tyydy ammatilliseen osaamiseen, vaan listaa myös vapaa-ajan intohimot. Jos harrastat keilaamista, autat ystäviäsi sisustamaan tai tuunaat polkupyöriä, kirjoita nämäkin taidot ylös. Kun sinulla on kattava lista osaamisestasi, ala järjestellä sitä erilaisiin alaryhmiin: esimerkiksi työhön liittyvä substanssi, vuorovaikutustaidot, analyyttiset taidot, muut taidot. Valitse joukosta ne, joita haluaisit eniten päästä käyttämään työssäsi, ja listaa niiden alle referenssejä: mistä olet nämä taidot oppinut, missä olet päässyt harjoittamaan niitä, kuka voisi suositella sinua ja vahvistaa tämän taidon?

2. Pohdi omia tarpeitasi työpaikan suhteen

Oman osaamisen kirkastamisen lisäksi on tärkeää pohtia, millaisia kriteerejä sinulla on tulevaa työpaikkaasi kohtaan. Millaisten aiheiden parissa haluaisit tehdä töitä? Haluatko ympärillesi tiimin, vai teetkö töitä mieluiten itsenäisesti? Ovatko työpaikan arvot sinulle tärkeitä? Kuinka paljon haluat vastuuta, entä kehittymismahdollisuuksia? Mikä on minimipalkkasi, ja onko etätyömahdollisuus sinulle tärkeä asia?

Kun kannustan ihmisiä miettimään kriteereitään seuraavan työpaikan suhteen, saan usein kuulla, että tällaiseen valikoivuuteen ei ole työnhakijalla varaa. Kun työpaikoista on muutenkin kova kilpailu, omien tarpeiden pohtiminen tuntuu monen mielestä utopistiselta. Jos ajattelet näin, esittelen asian eri kulmasta: työnantajaa kiinnostaa kuulla, miksi hänen tarjoamansa paikka olisi täydellinen sinulle. Jos olet miettinyt ensin omia tarpeitasi, pystyt perustelemaan tämänkin helpommin.

Jos yrität hakea kaikkea mikä liikkuu etkä pysähdy miettimään omia kriteereitäsi, et itse asiassa paranna mahdollisuuksiasi ollenkaan. Hakijalle, joka haluaa minkä tahansa työpaikan, ei usein löydy töitä.

Täsmävinkki kesään: lähde kaverin kanssa metsäkävelylle pohtimaan, mitkä asiat ovat sinulle töissä tärkeitä. Kotiin päästyäsi tee muistiinpanot ja valitse kymmenen kriteeriä, esimerkiksi liittyen tiimin kokoon, työaikoihin, perheystävällisyyteen, kehitysmahdollisuuksiin, arvoihin, jne. Kirjoita jokaisen kriteerin alle yhden kappaleen mittainen kuvaus ihannetilanteestasi, alkaen esimerkiksi näin:

Perheystävällisyys

Minulle on tärkeää, että työpaikalla saa aidosti itse päättää, pystyykö jäämään ylitöihin. Ihannetilanteessa voisin lähteä toisinaan töistä jo kolmelta ja jatkaa töitä kun lapset ovat menneet nukkumaan…

Kehitysmahdollisuudet

Minulle on tärkeää, että työnantaja kannustaa hakemaan vaativampia paikkoja talon sisällä sitä mukaa, kun työntekijä kehittyy. Ihannetilanteessa jokaiselle työntekijälle tehtäisiin kehityssuunnitelma, jossa uran kehitystä pohdittaisiin yhdessä, asettaen tavoitteet useaksi vuodeksi eteenpäin…


3. Etsi tietoa työnantajien tarpeista

Kun olet pohtinut omaa osaamistasi ja omia tarpeitasi, on aika siirtyä pohtimaan työnantajien tarpeita. Työpaikan voi löytää ilman ilmoitustakin, kun kääntää katseensa yhteiskunnan ja työnantajien tarpeisiin. Itse asiassa noin 70-80% työpaikoista täytetään ilman ilmoittelua. Tämän vuoksi puhumme Kumouksessa mieluummin tarvetyöpaikoista kun piilotyöpaikoista.

Kesä on hyvää aikaa lukea lehtiä ja bongailla, millaisia uusia hankkeita on käynnissä ja millaiset uudet innovaatiot ovat nousussa. Kun olet ensin kirkastanut oman osaamisesi, voit alkaa pohtia, millaiset työnantajat voisivat hyötyä siitä. Jos sinulla on kaksi osaamisaluetta, jotka eivät näennäisesti liity toisiinsa mitenkään, mieti uudelleen. Yllättävät osaamisyhdistelmät ovat hyvä alku pohdinnalle. Oletko esimerkiksi opiskellut kieliä, ja intohimosi vapaa-ajalla on kahvi? Kuka voisi tarvita kielitaitoista kahvihifistelijää? Voisitko itse perustaa esim. Airbnb:n kautta palvelun, jossa järjestät kahvikierroksia turisteille Helsingissä? Vai tarvitsevatko esimerkiksi Paulig tai Meira sisällöntuotantoa eri kielillä?

Omasta osaamisesta ja tarpeista lähtevä pohdinta avaa uudenlaisia työnhaun maisemia. Itse sain ensimmäisen valmistumisen jälkeisen työpaikkani juuri tällä metodilla: luin kesällä jutun yrityksestä, joka yhdisti jännittävällä tavalla kaksi osaamisaluettani (demokratian ja myynnin), ja syksyllä hain sinne töihin vaikka heillä ei ollut missään vaiheessa työpaikkailmoitusta. Anna mielikuvituksesi lentää kesällä! Kirjaa kaikki mahdolliset ideat ylös. Loppukesästä voit karsia ja jäsennellä ajatuksiasi. Käytä apuna aiemmin tekemääsi oman osaamisen listausta ja kriteeristöä työpaikalle, kun listaat organisaatioita, jotka sinua voisivat kiinnostaa.

Jos olet kiinnostunut yritysten sijaan järjestöistä tai julkisesta puolesta, tutki kesän aikana, millaisia uusia projekteja sinua kiinnostavilla aloilla on käynnistynyt. Millaista hankeavustusta eri järjestöt, virastot tai kaupungit ovat saaneet? Voisiko sinulla olla tarjota osaamista näihin hankkeisiin? Selvitä hankkeiden yhteyshenkilöt ja tee valmis soittolista elokuuta varten!

Täsmävinkki kesään: Listaa kiinnostavien organisaatioiden yhteyshenkilöt nyt, ja voit tarttua puhelimeen elokuussa. Jos tämä tuntuu mahdottomalta, kurkkaa webinaarimme, jossa tarjoamme apua puhelinpelon voittamiseen.

Kun rakennat soittolistaa, on hyvä pitää mielessä muutama asia. Et tee soittolistaa sitä varten, että tarjoaisit itseäsi töihin suoraan puhelimessa, vaan haluat saada lisätietoja organisaatiosta. Sinun ei siis tarvitse listata esihenkilöitä tai rekrytoinnista päättäviä tahoja, vaan keitä tahansa, jotka voisivat kertoa sinulle lisää organisaatioista tai työpaikasta. Jos teillä on yhteisiä tuttuja, aina parempi, mutta voit soittaa myös täysin vieraalle henkilölle.

Puhelimessa voit kertoa, että olet kiinnostunut kyseisen henkilön tekemästä työstä, ja haluaisit haastatella häntä lounaan muodossa. Se on todella toimiva tapa tutustua ihmisiin, jotka tekevät töitä sellaisten asioiden parissa, jotka kiinnostavat sinua. Et siis pyydä työhaastattelua, vaan pyydät lupaa haastatella sinua kiinnostavaa ihmistä, jotta hän voi antaa sinulle uravinkkejä samanlaisiin tehtäviin pääsemiseksi. Toimii yllättävän hyvin! Harva kieltäytyy haastattelusta, ja jokainen keskustelu voi avata uusia mahdollisuuksia.

Toivottavasti sait tästä kirjoituksesta uusia vinkkejä työnhaun ja kesän yhdistämiseen! Kaikkia mainittuja neuvoja voi harjoittaa itsenäisesti, mutta jos kaipaat systemaattisempaa järjestystä, yhteisön tukea ja moniosaajalle suunniteltuja pohjia esimerkiksi omien tarpeiden pohtimiseen, muista että Kumouksen verkkokursseille pääsee mukaan koko kesän ajan. Lopuksi vielä tärkein vinkki kesään: muista myös pitää lomaa työnhausta!

27/02/2019

Käytätkö luovaa ajattelua apuna urasuunnittelussa? Näistä syistä se kannattaa

Luova ajattelu -sanapari herättää monenlaisia tunteita ja assosiaatioita. Toisille se saattaa tuoda mieleen kuvan sormiväreillä tuhrustelemisesta, toisilla taas uusia ja innovatiivisia ideoita pulppuavan propellipään. Luova ajattelu voi olla kaikkea tätä, mutta se on myös paljon yksinkertaisempia asioita. Luovuus on tapa ajatella ja yhdistellä asioita uudella tavalla. Se on myös rohkeutta kysyä miksi, olla utelias ja tehdä kokeiluja ilman varmuutta lopputuloksesta. Luovaa ajattelua voi kehittää ja harjoittaa jokainen, joka asiasta on yhtään kiinnostunut. Menetelmät eivät ole vaikeita toteuttaa eivätkä vaadi esimerkiksi erityisiä taiteellisia taitoja.

Luovan ajattelun suurin este on epäonnistumisen pelko ja jämähtäminen vanhoihin ajatusmalleihin. Olen itse toiminut lähes koko työurani asiantuntijatyössä. Joitakin vuosia sitten heräsin ajatukseen, että työstäni puuttuu jotakin, ja työ tuntui harmaalta. Syy ei ollut työyhteisössä eikä työn sisällössä vaan siinä, että halusin tuottaa itse jotakin, toimia luovasti. Ratkaisu löytyi lopulta omasta menneisyydestäni – päätin lähteä opintovapaalle ja jatkamaan draamakasvatuksen opintojani.

Urasuunnittelu on muutakin kuin parikymppisenä tehty ammatinvalintatesti

Oman urapolun suunnittelu on tietyllä tapaa omaan napaan tuijottelua. Kuka minä olen, mitä osaan –  osaanko mitään, miten tuotteistan osaamiseni, ovatko muut parempia, mitä minä haluan työelämältä, pitäisikö kuitenkin opiskella vähän lisää? Tässä ajatusten ja vaihtoehtojen kaaoksessa on välillä tuskallista rypeä itsekseen. Selkeyttä ja suuntaviivoja on kuitenkin mahdollista hahmotella ja konkretisoida luovan ajattelun sekä prosessimaisesti etenevien työkalujen ja menetelmien avulla. Lisäksi kannattaa hakeutua muiden uraansa miettivien seuraan. Kun kootaan yhteen joukko tällaisia pohdiskelijoita, huomataan nopeasti, että meitä onkin monta samassa veneessä. Uskon, että vertaisoppiminen on yksi avain oman luovan ajattelun kehittämisessä. Se on kykyä kuulla ja kuunnella, ja samalla tulla itse kuulluksi.

Urasuunnittelumalli luovan prosessin keinoin

Urasuunnittelu palvelumuotoilun keinoin eli uramuotoilu (career design) tuo luovan ajattelun osaksi oman uran vaiheittaista suunnittelua ja omannäköisen tulevaisuuden rakentamista. Käytännössä uramuotoilu tarkoittaa oman osaamisen ja uravaihtoehtojen työstämistä hyödyntäen palvelumuotoilun työkaluja sekä oman ajattelun haastamista poispäin perinteisistä kaavoista. Uramuotoilun prosessi vaatii aikaa – pikavoittoja ei ole luvassa. Toisaalta kohtaat sitäkin enemmän uusia oivalluksia!

Itse olen koulutuksissani ja opetuksessa käyttänyt erilaisia luovia menetelmiä. Suosikkejani ovat improvisaatioteatterin hyvin yksinkertaiset, mutta aina yhtä toimivat harjoitukset. Assosiaatioleikit virittävät aivot uusille taajuuksille. Täydellisyyden tavoittelu ja epäonnistumisen pelko ovat saaneet kyytiä mahdottomalta tuntuvien ja naurua tuottavien harjoitusten avulla.

Mitä jos saatavillasi ei juuri nyt ole muiden urapohdiskelijoiden ryhmää tai improvisaatioporukkaa? Ei hätää!

Kokeile näitä urasuunnittelun työkaluja kotona:

  1. Ideoinnin apuna toimii hyvin vanha kunnon mind map -työkalu. Kokeile seuraavalla kerralla tehdä niin, että asetat teemaksi yhden asian, joka sinua pelottaa työnhaussa/urasuunnittelussa. Sitten tee samasta teemasta vahvuuksien mind mapin, käännät pelot ja heikkoudet vahvuuksiksi.
  2. Kokoa itsellesi oma tukijoukko. Se voi koostua entisistä ja nykyisistä kollegoista, ystävistä, harrastuskavereista, perheenjäsenistä. Kysy heiltä miten he näkevät sinut työkaverina tai millaisia vahvuuksia sinulla on. Voit keskustella myös tämän porukan kanssa uusista ura-ajatuksistasi ja pyytää heitä ideoimaan kanssasi.
  3. Tee paljon käsilläsi. Digitalisaation aikana kaiken voisi kyllä tehdä eri laitteilla, mutta ideointi ja uuden työstäminen saattaa sujua helpommin perinteisesti kynän ja paperin avulla. Koita kuvata ajatuksiasi piirtämällä, riittää että osaat tehdä nuolia, palloja, viivoja ja laatikoita. Käytä värejä.
  4. Anna aikaa ajatuksille. Toisilla ajatusten prosessointia edistää liikunta ja ulkoilu, toisilla uni tai jokin tekeminen, joka antaa ajatuksille vapaan tien juosta. Pakottamalla syntyy harvoin hyvää.
  5. Taiteen kokeminen, missä muodossa tahansa.

PS. Miten tämä teksti syntyi?

Kunnon humanistin tavoin ryhdyin tutkimaan erilaisia lähteitä ja artikkeleita, jotka käsittelivät luovuutta, luovaa ajattelua ja luovan ongelmanratkaisun prosessia. Miten paljon muilla onkaan viisasta sanottavaa tästä asiasta. Pohjaton suo! Lopulta jätin tutkimustyön sivuun. Otin vihkon ja värikynät esiin. Luotin siihen, että minulla on ihan riittävästi omakohtaista tietoa asiasta. Tein mindmapin ja hahmottelin pääkohdat. Keskustelin itsekseni. Ja näin teksti lähti rullaamaan.

Riina Virkkunen toimii yrittäjänä, liiketalouden opettajana ja draamapedagogina. Kokeilujen, uteliaisuuden ja lisäkouluttautumisen kautta osaamista on kertynyt niin koulutuksen ja opetuksen, uraohjauksen, palvelumuotoilun, markkinoinnin kuin asiakasjohtamisen kentältä. Uramuotoilun testaaminen perustuu omakohtaiseen kokemukseen: miten omasta osaamisesta saa rakennettua itsensä näköisen työuran?

15/02/2019

Miten pukeutua CV-kuvaa varten?

Blogikirjoitus on julkaistu alunperin Jenna Lehtosen sivuilla.

Värillä on väliä. Jos haluat itsestäsi edustavan ja uskottavan profiilikuvan, kuvaukseen kannattaa saapua huolella valitussa asussa. Se ei välttämättä riitä, että panostat kuvaan. Kannattaa panostaa myös siihen, mitä valikoit yllesi. Muista, että kukaan meistä ei näytä kansikuvatähdeltä herätessään. Jos olet yhtä kalpea kuin Tikkurilan valkoinen seinämaali, älä pukeudu beigeen tai harmaaseen, joka todennäköisesti syö kaiken jäljelle jääneen värin kasvoiltasi. Mikäli olet epävarma siitä, mitkä värit sopivat omaan ihosävyysi, kannattaa harkita ammattilaisen apua. Stylistit, kampaajat ja meikkaajat ovat sitä varten. Silmien ja hiusten väri vaikuttavat kokonaisuuteen yhtä lailla kuin se, käytätkö meikkiä.

Kun joku katsoo ansioluetteloosi, hän näkee ensimmäisenä kuvan. Sen on näytettävä sinulta. Mieti, millainen tyyppi olet ja millaiseen työpaikkaan olet hakemassa. Pukeudu CV-kuvaan sen mukaisesti. Huolehdi myös siitä, että kuvasi ei ole liian vanha. Jos olet viimeksi kuvauttanut itsesi vuosia sitten, on aika päivittää otos. Muista, että pätevään kuvaajaan kannattaa investoida. Lähtökohtaisesti ansioluetteloon ei pidä liittää vessassa otettua selfietä.

Väri on viesti

Jos etsit töitä luovasta mainostoimistosta, sinun ei välttämättä tarvitse napittaa kauluspaitaa ylös asti. Jos taas haluat päätyä konservatiiviseen ja vanhakantaiseen organisaatioon, huppari kannattaa jättää kotiin. Puntaroi, mitä varten kuvia tarvitset. Mitä haluat niillä viestiä? Valitsemalla ajattomat vaatteet ja neutraalin ympäristön, kuvasi kestää aikaa. Jos kuvautat itsesi keskikesän vehreydessä t-paita päällä, kuvasi on automaattisesti sidottu vuodenaikaan. Älä unohda värien psykologiaa. Sininen on kylmä ja virallinen väri. Punainen toimii paremmin silloin, kun haluat herättää jonkun huomion.

Tyypillinen LinkedIn-kuva on neutraali studiokuva, jossa henkilö hymyilee kauluspaita yllään. Tällainen kuva sopii suurimmalle osalle loistavasti. Jos kuitenkin haluat erottua massasta, kliininen ratkaisu ei välttämättä ole paras vaihtoehto. CV-kuvaa varten ei ole olemassa mitään yhtä ja oikeaa ratkaisua, joten voit kuvauttaa itsesi kahvilassa tai kadulla. Värejä ja pintoja kannattaa kuitenkin miettiä etukäteen. Tärkeintä on, että viihdyt sekä ympäristössä että vaatteissasi.

Voit mainiosti ehdottaa kuvaajalle paikkaa, jossa tunnet olosi kotoisaksi. Epävarmuus ja jännittyneisyys paistaa kuvasta läpi, joten itsevarma ja rentoutunut olo on tavoittelemisen arvoinen olotila. Sen saavuttaa, kun palkkaa eteensä ammattikuvaajan eikä serkun veljen vaimoa, jolla on eilen ostettu järjestelmäkamera.

Välttele tiheitä graafisia kuvioita

Pukeutumisessa kannattaa vältellä logoja, tiheää raitaa, ruutuja ja graafisia kuvioita. Kokomusta asukokonaisuus toimii hautajaisissa, mutta harvemmin CV-kuvassa. Kirkas punainen ei myöskään ole ole kaikista imartelevin vaihtoehto, sillä punaisuus heijastuu usein kasvoille. Mitä tahansa päällesi puetkaan, käytä sopivan kokoisia vaatteita. Ylisuuret ja muodottamat tai liian kireät yläosat näyttävät kuvassa huonolta. Vielä huonommalta näyttää, jos päälläsi on kireä toppi ja väärän kokoiset rintaliivit. Kaikista lyhyin hame kannattaa jättää kotiin, jos aiot istua kuvassa. Vaikka CV-kuvassa harvemmin kuvataan sinua kokonaan, tunnet olosi varmemmaksi ilman viuhahtelumahdollisuutta. Jos päädyt kauluspaitaan, muista silittää se. Ryppyiset vaatteet ovat valokuvaajan painajainen.

Toimivia värejä ovat ne, jotka tuovat esiin parhaita puoliasi. Vaaleansininen korostaa sinisiä silmiä, kirkas keltainen puolestaan oliivin sävyistä päivettynyttä ihoa. Vaihtoehtoja on yhtä paljon kuin ihmisiä. Se mikä näyttää hyvältä naapurin Pirkon päällä, ei välttämättä sovi sinulle. CV-kuvassa tärkeintä roolia näyttelet sinä itse, joten vaatteiden on hyvä jäädä kakkoseksi. Leopardikuosit, aurinkolasit, isot huivit ja korvakorut sekä näyttävät hatut kannattaa jättää kotiin. Toimiva klassikkovaihtoehto on pukeutua tummansiniseen bleiseriin, jonka alla on valkoinen paita. Kirkkaan valkoisen sijaan kannattaa mieluummin valita luonnonvalkoinen tai helmiäisen sävyinen versio.

Blogin pääkuvassa vasemmalla on esimerkki siitä, miten ei kannata pukeutua, ja oikealla versio, joka sopii kantajalleen. Loppupeleissä pääset helpoimmalla, kun kysyt itseltäsi, mitä puet päällesi ensimmäisenä työpäivänä? Siinä on vastauksesi.

Muista ainakin nämä viisi asiaa

1. Silitä vaatteet.

2. Unohda logot, raidat ja tiheät graafiset kuviot. Pääosassa olet sinä.

3. Korosta väreillä parhaita puoliasi. Tummansininen on varma valinta.

4. Jätä näyttävät korut ja asusteet kotiin.5. Jos olet epävarma, pyydä apua ammattilaiselta.

Kumouksen vieraskirjoittaja Jenna Lehtonen on kuvajournalismia opiskellut YTM, joka työskentelee freelance-valokuvaajana ja toimittajana. Tutustu Jennaan ja lue hänen blogiaan osoitteessa jennalehtonen.com.

03/12/2018

Onko alanvaihto mahdollisuus parempaan uraan vai tyhjä kortti?

Koskaan ei ole liian myöhäistä, vai onko sittenkin? Uusista mahdollisuuksista ja unelmien tavoittelemisesta saatetaan antaa nykyisessä Instagram-maailmassa liiankin ruusuinen kuva. Olen pohtinut alanvaihtoon liittyviä asioita viime aikoina monelta eri kantilta ja kuullut monenlaisia tarinoita – kaikki erilaisia.

Usein alanvaihtajana esitellään henkilö, joka kyllästyi kovaan liike-elämään ja ryhtyi joogaopettajaksi, tai tehdastyöläinen, joka joutui karusti irtisanotuksi ja kouluttautui sen jälkeen lähihoitajaksi. Lehtiä lukiessa nuo vaihtoehdot tuntuvat olevan pinnalla. Joogaopettajan ammatti kuvastaa tietynlaista vapautta, kaukokaipuuta ja rentoutta, vaikka varsinkin yrittäjänä työ voi olla hyvin rankkaa ja epävarmaa. Lähihoitajaksi kouluttautuminen taas mielletään usein järkiratkaisuksi. Alalla riittää ainakin töitä, vaikka palkka ei olekaan korkea.

Syitä alanvaihdolle on monia. Usein viimeinen sysäys tulee vasta pakon edessä, jos töitä ei omalta aiemmalta alalta löydy tai ainakin niiden löytyminen on erittäin vaikeaa. Välillä uudelle uralle ajaa muutoksenhalu, uteliaisuus ja turhautuminen aiempaan työhön. Toiset lähtevät reippaasti kokeilemaan uutta suuntaa, vaikka sitten joogaopettajana, ja irtisanoutuvat vanhasta työpaikastaan.  

Aina ei edes tarvita uutta koulutusta, ainoastaan rohkeutta ja roppakaupalla onnea. Toinen ala ja ura saattaa alkuun vaikuttaa huomattavasti vanhaa työpaikkaa houkuttelevammalta, sopivammalta, kiehtovammalta ja töitäkin näyttäisi olevan enemmän tarjolla. Joskus odotukset kohtaavat ja uudella alalla jatketaan innolla, toisinaan taas joudutaan pettymään. Tavallisesti käy jotain siltä väliltä. Rohkeuden ja uskon rinnalle kannattaa tuoda realismia.

Jos käy hyvä tuuri, voi hieman vahingossa päästä uudella alalla mukaan kiinnostavaan projektiin ja yrittää alanvaihtoa sitä kautta. Itselleni kävi näin. Olin jo huomannut, että urani kielialalla oli taputeltu läpi ja tarvitsin jotakin uutta. Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, taustojen selvittelystä ja ihmisten neuvomisesta, joten HR-ala kuulosti minulle sopivalta. Pääsin mukaan haasteelliseen henkilöstöhallinnon projektiin. Pesti oli määräaikainen, mutta opin 1,5 vuoden aikana paljon. Opin asioista myös oman projektini ulkopuolelta seuraamalla muita työntekijöitä ja halusin jatkaa pidemmälle henkilöstöhallinnon alalla.

Pidin tärkeänä, että hankkisin jonkinlaisen teoreettisen pohjan uudelta alalta, joten kävin työn ohessa henkilöstöpäällikön koulutuksen Markkinointi-instituutissa. En ole kuitenkaan niin vakuuttunut siitä, että opiskelu kannattaa aina. Joskus opintoja saattaa olla liikaakin ja kaikkea ei edes kannata ansioluettelossa mainita. Aikuisena kannattaa miettiä, voiko opiskella jotakin konkreettisesti työhön kuuluvaa ja mieluummin työn ohessa. Työkokemus on se, jota arvostetaan enemmän ja itsekin koen oppineeni todellisissa tilanteissa niin paljon enemmän. Toki joillakin aloilla ei voi toimia ilman tiettyä koulutusta.

Seuraavaksi lähdin rohkeasti hankkimaan lisäkokemusta uudelta alaltani – Budapestiin. Palkan takia sinne ei kannattanut lähteä, mutta positio kiinnosti kovasti. Kaiken kaikkiaan sain lisää hyödyllistä HR-generalistin työkokemusta. Lisäksi pääsin tukemaan Ranskassa olevia työntekijöitä ja puhumaan ranskaa (minulla on aikaisemmasta elämästäni ranskan maisterin tutkinto). Nyt olen kuitenkin taas siinä tilanteessa, että etsin töitä. En ole kuitenkaan katunut, että lähdin uudelle uralle. HR-alalla on paljon työpaikkoja, mutta myös paljon kilpailua. Ala kiinnostaa yhä kovasti. Mielestäni voin käyttää HR-alalla hyvin vahvuuksiani ja opiskelen koko ajan itsenäisesti lisää.  Helppoa ja ruusuista alanvaihto ei kuitenkaan ole ollut.

Paljon puhutaan siitä, että nuorena uran aloittaminen ei ole helppoa, mutta helppoa ei ole myöskään vaihtaa alaa keskellä uraa. Sitkeä ja ahkera pitää olla, ja keski-ikäisenä osaa paremmin miettiä työmarkkinoiden vaatimuksia, jotka toisaalta muuttuvat koko ajan.  

Mielestäni monet yritykset saattavat katsoa epäilevästi henkilöä, joka on hypännyt alalta aivan toiselle vasta kypsemmällä iällä.  Rohkeutta ja normeista poikkeamista ei arvosteta tarpeeksi. Jollain tavalla odotetaan, että työntekijät pysyisivät samalla tiellä vuodesta toiseen, vaikka naistenlehdissä ja elämäntaidon oppaissa kannustetaankin toimimaan ihan toisin.

Voisi kuvitella, että uralla muutossuunnan tehneillä on tuoretta motivaatiota jäljellä. Jos vaihtaa alaa vaikkapa nelikymppisenä, saattaa hyvinkin olla työuraa jäljellä vielä melkein 30 vuotta.  Erilaisuutta ja rohkeita muutoksia pitäisi arvostaa enemmän ja antaa mahdollisuuksia. Alaa vaihtanut työntekijä on myös valmis työelämässä väistämättä eteen tuleviin muutoksiin, uuden oppimiseen ja epävarmuuteen.

Kumouksen vieraskirjoittaja Katju Helminen on ranskaa pääaineenaan lukenut FM, joka asuu Helsingissä. Katju on alanvaihtaja, joka on ennen HR-uraansa työskennellyt mm. matkailu- ja käännösalalla. Katjulla on myös henkilöstöpäällikön tutkinto Markkinointi-instituutista.

04/10/2018

Job Hunting is Like Selling Yourself, So What if You Hate Sales?

How many times have you heard that metaphor? Job hunting is like sales, you just have to sell your own competencies and design your “product” to fit the needs of the “customer”.

If the sound of that phrase seems to have “contrived” written all over it, or it makes you shudder a bit, then you’ve come to the right party. Let’s face it, sales isn’t for everyone. So how do you sell your skills and talents on the job market when the concept of selling makes you wince?

We’re gonna dig into this one and open it up. This metaphor actually has some hidden gems of truth buried in it. The good news is that you don’t have to be salesperson of the year to use it to your advantage and present yourself with glowing confidence.

I’ve paid attention to how this metaphor is often used by people who are sales oriented. Consultants, career coaches and recruiters often have a passion for sales, because that attitude is inherently linked to what they do: selling and boosting ideas and talent. I confess that I’m part of this bunch. I dig sales, and I understand why this metaphor is so popular. That said, I can understand why it doesn’t motivate everyone just because it works for me.

Let me help you break this semi-scary saying down into three manageable steps so that it works for you.

When you just don’t like selling (or even the sometimes awkward pressure of being sold to) this metaphor about job hunting and sales can easily lead to frustration.

Fear not, friend. If the metaphor about selling yourself as a job hunter doesn’t work for you, it’s OK. You can be a great job hunter without learning to be a salesperson first.

Forget about the metaphor itself, and instead internalize the three most important points that it’s all about. Let’s break it down to the 3 most useful essentials.

  1. When you are hunting for a job, focus on employers and their needs. You are certainly not begging for someone to employ you, but rather you are offering your skills in a package that is designed to be interesting to the employer. This attitude shifts the attention away from yourself and makes you feel more confident about making a cold call or shining in an interview. You are offering something of great value, not asking for anything. Paradigm shift!
  1. You need to be active when you are job hunting. A majority of jobs are unlisted, and it isn’t as difficult as you think to be considered for these. You just need to be the one to make the first move. “How the heck does that work?” you may be wondering as you scratch your head. Follow the news to find out which companies are growing and stay aware of what’s going on in different fields. Find out who the contact person could be in the places that interest you. Set up meetings with anyone who might be able to give you tips or send you in the right direction. Remember that if you never ask, the answer is always “no”. Just ask!
  1. When you describe your competencies to an employer, you need to be able to condense them to address the employer's specific “pain points”. How can you address the areas where they need help and answers? Just like in sales, you need to be able to communicate to the customer the key points about you that are important to them. Build up a positive vibe from the first contact, and listen to their needs.

Pitching yourself to recruiters can feel a bit like a sales game. You don’t have to feel bad if that concept doesn’t really speak to you as a person, but you can gain valuable insight from it. Follow the three pieces of advice above, and you’ll be pitching with awesome confidence while staying true to yourself.

04/10/2018

Simple Little Networking Secrets

Think about the word “networking”, and close your eyes for a minute. What kind of image comes to mind? I picture some sort of high flying mega-networker at big parties, fairs or events slinging their business card around with a dashing smile to everyone who comes by. Honestly, this person is someone that I don’t know how to be. If you’re reading this, then you may not feel like that high-flying networking hotshot yourself.

We’re here to tell you that it’s officially ok to feel like this, and that there are some simple little networking secrets that totally change the game.

A lot of us would like to be better at networking. Maybe you’re actually a social person, but you just aren’t sure about the nuances of growing and maintaining a large circle of professional acquaintances. Maybe you’re just downright shy and find the whole scene totally awkward. The point is that many of us, no matter where we fall on that scale, aren’t sure how to be that card slinging dude who effortlessly knows everyone.

The good news is that networking isn’t just about having rockstar mingling skills. There’s so much more to it than small talk and handing out business cards. (Don’t get me wrong, I love handing out business cards even though they aren’t super cool atm. Anywho...)

Ok, so hold onto your seat. Here are the only two things that actually matter when it comes to good networking. AKA, 2 simple little networking secrets!

  1. If you know how to do something, don’t hesitate to help people with that when you can.

     2. When you need help yourself, don’t hesitate to ask for it.

It’s actually that simple!

The best networkers are the people who are most ready to help their own network. If you know how to do content marketing, give a few tips to a friend who just started their own business on a budget. If you can write a bit of code, you can help an old colleague when he needs help with a busted embed for his next blog.

Keep in mind that this doesn’t mean that you should do work for free, it’s more about helping out with the little things.

Personally, I love to help out people in my network, and I am most willing to help out with something that I do as a hobby. By the way, I don’t give away my key competence for free. At Kumous we certainly condone getting paid to do that thing you do.

That said, the way that you help out can be really small or basic. Personally, I like to help people find homes and apartments. In Helsinki, the housing situation is really tight. Some might say it’s easier to jump through a burning hoop of fire than it is to find a place to live. I have a knack for fishing the right gem out of the endless sea of online housing classifieds, and I’ve helped a lot of people in my network to find the right place. I am not a realtor, it’s just something that I can help out with and that I enjoy sharing. Can you think of a skill or hobby you have that could be useful in helping your own network?

The idea isn’t just to help people who will benefit you later on, but to build a sort of networking karma. When you know that you have been willing to help people out in the past, it makes it easier to ask for favors. You know that you’ve made your contribution and been generous with your own time in the past.

Many people also think of networking as a form of nepotism. In my ideal world, I don’t recommend that anyone should land a job just because “they know someone”. Getting a job is about competency and not simply “who knows who”. That’s why good networking is all about lending your know-how to your network and letting your many competencies shine.

When you are the one who needs help, let your network know that a can-do person such as yourself is looking for a new job. If you have already taken the first step of helping out your network in the past, then asking is pleasant and easy. You can confidently hand in that “good samaritan ticket” (and you’re all set to gleefully receive the goodness you have coming to you!)

The bottom line is that many of us would benefit from brushing up on our networking skills, but that doesn't just mean getting better at chit chat. It means learning how you can help others and then actually doing it.

We all have a network, and shouldn't focus on just growing it artificially. Try to make a genuine connection with the people in your network, and show them how competent you are by helping out where you can.

The biggest thing is just asking for help. If you have been able to help others out in the past, then you will find that the asking part just comes naturally and feels better. So do yourself a favor, and help someone out today!

© 2022 Kumous Career Partners Oy

© 2021 Kumous Career Partners Oy

Designed by Studio KU