Blogikirjoitus on julkaistu alunperin Kauppalehden Viivan alla -blogissa.

“Milloin palkkaat lisää henkilöstöä?”, on asia jota minulta usein kysytään. Lyhyesti kuitattuna vastaus on, että yrityksen tämän hetkiseen strategiaan ei kuulu henkilöstön palkkaaminen. Pidempi versio vastauksesta sisältää otoksen yrityksen strategiaa ja tarinaa. Tästä aiheesta keskustelen mielelläni, mutta samalla hämmästelen sitä, miten määritämme menestyksen usein liian suoraviivaisesti rinnastamalla sen pelkästään jatkuvaan liiketoiminnan ja henkilöstömäärän kasvuun.

Myönnettäköön, että olen kipuillut tämän kysymyksen kanssa. Olen kokenut selittämätöntä ulkoista painetta siitä, että minun pitäisi haluta palkata lisää porukkaa ja kasvattaa yrityksestämme iso organisaatio. Olen kuitenkin päätynyt siihen, että minulla on suurempi tarve olla rehellinen itselleni: tämä ei ole se miten minä määrittelen yrityksen menestyksen eikä mitä tässä hetkessä henkilönä haluan.

Tekemiseni keskiössä on itsetuntemus ja käsitys siitä, mitä haluan työelämältä juuri nyt. Matkan varrella tavoitteet ja unelmat muokkautuvat tai muuttuvat. En aseta rimaa mahdottomuuksiin, joten en pohdi sitä mitä haluan koko loppuelämältäni, vaan sitä mitä seuraavaksi tavoittelen ja haluan. On ihan ok haluta nyt yhtä asiaa ja tulevaisuudessa ehkäpä jotain aivan muuta.

Mitä menestys sitten tarkoittaa minulle ja yritykselle tällä hetkellä? Koen, että liiketoiminta on onnistunutta, jos voin työlläni tehdä positiivisen yhteiskunnallisen vaikutuksen sekä edistää tärkeinä pitämiäni arvoja, kuten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta. Yhdenvertaisuus ja osallisuus arvoina näkyy esimerkiksi siinä, kun autan eritaustaisia työnhakijoita onnistumaan työnhaussa tai työskentelen projekteissa, joissa pohdimme miten työmarkkinoiden syrjiviä rakenteita poistetaan.

En ole varsinaisesti diginomadi, mutta iloitsen yrittäjyyteen liittyvästä vapaudesta ja siitä, että voin halutessani vaihtaa maisemaa. Voit ehkä kuvitella onnentunteen, kun viime syksynä vaihdoin pääkaupungin Slush-tunnelmat kuudeksi viikoksi Espanjan aurinkoon. Nautin asemani tuomasta riippumattomuudesta, vaikka toisinaan ikävöin ison organisaation me-henkeä ja yhdessä tekemistä. Onneksi tätä aspektia voi paikata tekemällä töitä jaetuissa toimistotiloissa ja hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa.

Pähkinänkuoressa menestys tarkoittaa minulle sitä, että voin rakentaa itselleni merkityksellistä ja onnellista (työ)elämää. Tällä hetkellä se näyttää tältä. Voi olla, että parin vuoden päästä esittelen isoa organisaatiokaavioita ja olen rekrytoimassa isoa tiimiä. Tai sitten en. Aika näyttää.